SBA
  • Nyheder
  • Rejser
    • Kursus i bibel og arkæologi
    • Udgravningsrejse 2023
    • Søg tilskud
  • TEL ressourcer
    • Israelguide >
      • Galilæa
      • Genesaret Sø
      • Jerusalem
      • Judæa og ørkenen
      • Samaria og kysten
    • Temaer
    • TEL til kirkeåret
    • TEL index
    • Ressourceside til Møder med Jesus
  • Foredrag
  • Butik
  • Støt
  • Om SBA

– verdens (måske) ældste by...

Klik her!

Rejseberetning: Min første arkæologiske udgravning på Tel Shilo i Israel

3/8/2017

Kommentarer

 
Tænk at man kan grave verdenshistorie og bibelhistorie direkte op af jorden. Hvert år drager hundredvis af frivillige til Israel for at hjælpe til ved de mange arkæologiske udgravninger i landet, og i juni måned tog Lars Jensen fra Aarhus turen for at prøve det på egen hånd.
Billede
Lars Jensen fra Aarhus deltog i juni 2017 i udgravningen af Tel Shilo. Foto: privat
Af Lars Jensen

Mens jeg studerede for over 10 år siden, fik jeg interesse for bibelsk arkæologi og det at man kan underbygge sin tro via helt konkrete arkæologiske fund og ofte opnå ny viden om hvordan ting foregik på Bibelens tid. Ikke at min tro er afhængig af det, men det er opmuntrende at se sammenhænge og se at tingene stemmer overens. I mange år havde det ligget stille i min bevidsthed, men sidste år kom jeg i tanker om det igen, og begyndte helt konkret at undersøge hvordan jeg kunne komme afsted. I år passede det bedre, og jeg besluttede at nu skulle det være.
Da jeg ikke havde prøvet det før, forsøgte jeg at holde forventningerne lidt nede og tænkte at én uge måtte være nok, så jeg ikke endte med at bruge hele min sommerferie som slave i en varm ørken med noget som var træls.

Men det var på ingen måde træls!
Tværtimod har det været en virkelig god oplevelse. Den udgravning jeg fandt frem til ved lidt research var en som skulle påbegyndes i Shilo hvor tabernaklet stod i nogle hundrede år efter udvandringen fra Egypten. Det er den amerikanske organisation Associates for Biblical Research, ABR (biblearchaeology.org), som står for udgravningen, og man var faktisk blevet bedt om at gå igang i Shilo af israelske myndigheder på området. Dette er en en tillidserklæring, og ABR var oven i købet blevet lovet, at man ville sørge for rindende vand, toiletter, kontor osv. hvis man sagde ja. De ting skulle efter sigende være ren luksus på en udgravning.
På jagt efter tabernaklet
Man vil gerne finde ud af hvor tabernaklet har været placeret på området, idet der er forskellige muligheder i spil. I området blev der i 1920’erne foretaget de første udgravninger igennem nogle år af en dansk gruppe. Udgravningens leder, Scott Stripling, gjorde en del ud af at med mig var ringen sluttet, og når der er jubilæum i 2022 er vi nødt til af have en stor gruppe danskere med om bord!
I år var opgaven at udgrave noget af ringmuren rundt om Shilo. En måske 5 m bred mur med rum inde i muren. Min gravemakker Tim's og min opgave de første tre-fire dage var at grave på ydersiden af muren ned til klippegrunden, som muren var bygget på, hvilket faktisk kan dateres til et tidspunkt før israelitterne kom til Shilo efter Egypten. Shilo har været brugt som kultsted af kananæerne før israelitterne kom dertil. Så jeg har fundet potteskår fra før israelitterne kom tilbage fra Egypten.
En ganske ”almindelig” dag
Jeg ankom søndag den 11. juni til hotellet tæt på Damaskus Gate udenfor den gamle by i Jerusalem om eftermiddagen og kunne slappe lidt af, før der blev serveret aftensmad i restauranten kl. 18. Her havde vi vores egne borde, og jeg mødte for første gang nogle af de mange dejlige mennesker, som jeg skulle bruge den næste uge sammen med. Nogle havde været der i 3 uger i forvejen, og andre var lige ankommet ligesom mig. Langt de fleste af gruppen var amerikanere, nogle veteraner og andre nybegyndere som mig.
Næste morgen, mandag, var der morgenmad kl. 04.00, så man kunne få en god og tidlig start på dagen! Bussen kørte ca. 04.40, så vi kunne være i Shilo på Vestbredden kort efter solopgang. I bussen var der hver dag en kort andagt og ellers god snak med sidemanden eller stille opvågnen. Der ligger en jødisk bosættelse i Shilo, og derfra fik vi hver dag vores frokost.
BilledeDer graves med hakker, spader og murerskeer. Foto: Lars Jensen
I Shilo mødte jeg nu mit eget team for første gang - vi var i alderen ca. 35-69 og et super hold! Hvert team havde hver deres ”square” på 4-5 meter på hver led, og vi havde en ”supervisor” samt en ”assistant supervisor”, som begge var arkæologer. På vores team var vi 6, foruden supervisors, og heraf kun én som havde prøvet det før. Hver morgen rejste vi et solsejl over vores squares, så vi kunne få lidt skygge og komme ned i udgravningerne. Og så var det ellers bare at komme i gang med at flytte jord og sten. Jorden blev gravet og løsnet med små hakker, metalfejebakker, noget der lignede murerskeer og forskellige former for store hakker til det grove arbejde, og jorden blev fjernet i gummispande lavet af bildæk. Al jord blev tørsiet, og halvdelen af denne tørsiede jord gik videre til vådsining. Både når man fylder spandene ved tør- og vådsining er der chancer for at finde objekter.

BilledeInspektion af udgravningen. Foto: Lars Jensen
Omkring kl. 08.30 var der ”second breakfast”, en lille pause med evt. spisning af lidt tørret frugt, som man kan have med fra hotellet om morgenen. Kl. 10 var der frokost. Hele tiden gjaldt det naturligvis om at sørge for at tage de pauser man havde brug for og få drukket noget vand. Det var omkring 30 grader op ad dagen, og jeg drak nok ca. 4 liter vand hver dag på udgravningen. Hele tiden hjalp vi hinanden i vores square, og vi fik gode snakke. Når man står sammen med én anden person i et 3 m2 hul i jorden i 3 dage, så får man en følelse af have lært hinanden at kende.

På et tidspunkt efter nogen tids arbejde efter frokost blev der ryddet op i udgravningerne og solsejlet blev lagt ned for den dag, så det ikke skulle blæse væk, og det blev tid til vask af de potteskår, som var vurderet som værdige til at gemme (store stykker og diagnosticerende stykker, det vil sige kanter, hanke og bemalede dele, som man kan vurdere tidsperiode ud fra). Alle hjalp alle, og man fik hyggesnakket med folk, man ikke havde talt med før.
BilledeLars Jensen i udgravningen. Foto: privat
Tilbage på hotellet omkring kl. 14 kunne man få vasket alt skidtet af og slappe af. Hver dag var jeg herefter på tur i Jerusalem alene eller sammen med nogle af de nye venner. En enkelt dag meldte jeg mig til at bruge yderligere en halv times tid tilbage på hotellet for at hjælpe med affotografering af de vigtigste af dagens fund. Der er en professionel fotograf på udgravningen, så vi skulle mest sørge for, at det hele foregik som på samlebånd, idet der måske var 200 objekter den dag som skulle fotograferes. Herefter foregik der kategorisering, opmåling og meget andet - af de professionelle eller frivillige, som var blevet oplært. Næste punkter på dagsordenen var aftensmaden kl. 18 og forelæsninger kl. 19, som man kunne tage med til, hvor eksperter forklarede om emner indenfor hver deres områder. F.eks. var Bryant Wood og Leen Rittmeyer nogle af dem, der forelæste.

Vil du også prøve kræfter med en spændende udgravning i Israel? Klik her og læs mere.
Hårdt arbejde og godt fællesskab
Generelt bød ugen på hårdt arbejde og meget dejligt fællesskab med imødekommende og karismatiske mennesker, og det gav en øjenåbner indenfor et rigtigt spændende område, og for hvad arkæologi er på et helt praktisk plan. Der var styr på logistikken, og det var en fornøjelse.
Mht. det hårde arbejde er der ingen pres, og man skal tage tingene i sit eget tempo og sørge for at holde de nødvendige pauser og drikke vand. I øvrigt er der også andre muligheder, hvis ens fysik ikke er til hårdt arbejde - f.eks. ved vådsiningen eller i kategorisering, opmåling osv. hvor noget af det foregår på hotellet.
Spændende fund
Mens jeg var på udgravningen, fandt vi adskillige mønter (én fra vores gruppe havde metaldetektor og gik rundt og var i hver square 1-2 gange om dagen), slyngesten, masser af dyreknogler heraf muligvis nogle fra offerdyr, skarabæer (vistnok af elfenben og betalingsmiddel før mønter), smykkedele, perler, romersk glas, lertøj, kværnsten og meget andet. Noget af det fineste jeg fandt var en del af en olielampe, en del af en kværnsten og ellers masser af potteskår og knogler.
Om jeg kan anbefale at tage afsted? Ja, helt sikkert!
Blev medlem af SBA og modtag TEL 4 gange om året - så er du opdateret!
Kommentarer

    Arkiv

    December 2021
    August 2020
    April 2020
    March 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    November 2017
    October 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017
    January 2017
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    February 2014
    July 2013
    April 2012

    RSS Feed

    Bruger du Google Chrome
    ​til RSS så klik
    her.
SBA
Selskab for Bibelsk Arkæologi

Kanehaven 21, 8240 Risskov
Tlf. 2899 0285 | E-mail: info@bibelskarkaeologi.dk
Kontakt SBA via ovenstående oplysninger eller benyt kontaktformularen til højre.
ANNONCE
SBA's FORMÅL
De bibelske skrifter indgår i en historisk, nærorientalsk kontekst. Derfor kan bibelsk arkæologi kaste lys over teksternes historiske baggrund og bidrage til en bedre forståelse af deres indhold. På den baggrund har Selskab for Bibelsk Arkæologi til formål gennem bibelsk arkæologi at fremme indlevelsen i de bibelske skrifter og forståelsen af deres baggrund.


    Skriv både for- og efternavn
    Skriv din email-adresse
    Skriv en besked

    Ved at bruge denne formular accepterer du også SBA's privatlivspolitik.
Send besked