SBA
  • Nyheder
  • Rejser
    • Kursus i bibel og arkæologi
    • Udgravningsrejse 2023
    • Søg tilskud
  • TEL ressourcer
    • Israelguide >
      • Galilæa
      • Genesaret Sø
      • Jerusalem
      • Judæa og ørkenen
      • Samaria og kysten
    • Temaer
    • TEL til kirkeåret
    • TEL index
    • Ressourceside til Møder med Jesus
  • Foredrag
  • Butik
  • Støt
  • Om SBA

– verdens (måske) ældste by...

Klik her!

Påskekalender afsnit 4: Krisen er total - Jesus forudsiger Jerusalems ødelæggelse

23/3/2016

 
Billede
 Af stud.theol. Christian Højgaard Jensen

”Mester, se alle de store sten og alle de store bygninger!” (Mark 13,1) En discipel pegede i fuld beundring på det gigantiske tempelkompleks, som Herodes den Store havde ladet bygge. Jesus havde brugt det meste af ”den stille uge” ved templet, og der var ikke noget at sige til, at disciplene var fascinerede af dette smukke byggeri.

Jesus brugte disciplens beundring som anledning til en af hans voldsomste profetier overhovedet. Mens han sad med disciplene på Oliebjerget med den forrygende udsigt over tempelpladsen og Jerusalem, forudsagde han, at templet skulle ødelægges, og Jerusalem skulle erobres og destrueres.
Billede
Udsigt over templet fra Oliebjerget. Herfra forudsagde Jesus den forfærdelige ødelæggelse af byen i år 70. Foto: Anita Gould
Hvad der var begyndt i triumf Palmesøndag, endte nu i et endegyldigt opgør med det smukke Jerusalem. Forinden havde Jesus taget et opgør med templet, dernæst med farisæerne, og nu blev opgøret definitivt. Jesus havde forladt templet for sidste gang (Matt 24,1) – en begivenhed med nærmest symbolsk karakter.
Billede
Herodes den Store forsynede sine bygningsværker med en "signatur" ved at stenene fik en relief-ramme. Kilde: generationword.com
Templet og de store sten
Som sagt var der ikke noget at sige til, at disciplene beundrede templet. Den romerske historiker Plinius den Ældre skrev, at Jerusalem ”uden sammenligning er den mest berømte by i Orienten, ikke blot i Judæa” (Nat. Hist. V, XV, 70). Herodes den Store havde renoveret templet og udvidet tempelpladsen til et gigantisk område. Selv i dag kan man se Herodes’ tempelplads med et areal på omkring 300x500 meter, for det er den plads, som Klippemoskeen ligger på. Det er nemt at genkende den del af tempelpladsen, som Herodes stod bag, for han udhuggede en relief-ramme på alle stenene som en signatur.

Når disciplene eksplicit bemærker de ”store” sten, så skyldes det nogle gigantiske sten, der stadig kan ses i dag i vestmuren. Den største af disse måler 13,5 x 3,5 meter. Da tykkelsen af stenen ikke er kendt, varierer forskernes bud på stenens vægt mellem 175 og 570 tons.

Jerusalems ødelæggelse
Jesus bider ikke på disciplenes fascination. I stedet sidder han med disciplene på Oliebjerget, peger ned mod byen og profeterer, at den skal bekriges og ødelægges. Alt dette skete blot 40 år senere, da Jerusalem i år 70 blev ødelagt af romerske soldater. Fra den jødiske historiker Josefus har vi detaljerede beskrivelser af romernes brutalitet. Han beretter blandt andet, hvordan romerne under belejringen korsfæstede en jødiske fange uden for Jerusalems bymur for at skræmme byen til overgivelse (Den jødiske Krig, 284).

Billede
I tempelpladsens vestmur findes nogle enorme sten. Den største af disse måler 13,5 x 3,5 meter og anslås at veje mellem 175 og 570 tons. Kilde: generationword.com
Også arkæologiske udgravninger i Jerusalem viser de uhyggelige begivenheder i år 70. For nylig har man udgravet en kloak fra Jesu tid under en af hovedgaderne i byen. Kloakken fangede arkæologernes interesse, fordi man kan se, at nogle havde prøvet at bryde ned i kloakken fra gaden. Nede i selve kloakken, som man i dag kan gå igennem, blev der fundet krukker og madskåle, der ikke var gået i stykker. Arkæologernes konklusion var, at folk måtte være flygtet ned i kloakkerne med madskåle og andet for at overleve, men at romerske soldater havde brudt kloakken op for at tage dem til fange.

Dramatisk optakt til påsken
Lige inden Skærtorsdag og selve den jødiske påskes begyndelse, tager Jesus dette endegyldige opgør med templet og Jerusalem. Det kan vel ikke siges tydeligere, at Jesus ikke vil være den konge, der skal befri jøderne fra romernes besættelse. Tværtimod skal det jødiske folk næsten gå til grunde få år senere.

Men det betyder faktisk ikke, Jesus ikke vil være konge. Tværtimod slutter talen om Jerusalems ødelæggelse af med en profeti om, at Jesus en dag skal komme igen som en kejser, varslet af naturkatastrofer og eskorteret af engle.
Billede
Kloak i Jerusalem. Under Jerusalems ødelæggelse i år 70 gemte folk sig her for de romerske soldater. Foto: Christian Højgaard Jensen
Vejen til denne kongemagt er noget helt andet, end disciplene kunne forestille sig. Det skulle ikke ske gennem oprør mod romerne, men derimod ved selv at blive korsfæstet som oprører.

Disciplene havde efterhånden mere end svært ved at se, at Jesus skulle være en konge, og derfor fik de et klart budskab: ”Våg”. Stort set alt hvad Jesus siger fra talen om Jerusalem ødelæggelse til nadveren Skærtorsdag handler om at holde sig klar. For disciplene handlede det om ikke at opgive modet, efter at Jesus var blevet korsfæstet. For os handler det om at holde os klar til den dag, hvor Jesus kommer igen.

Fortsættes i morgen.

Læs mere:

TEL 2009/3: Mester, se alle de store sten, Morten Hørning Jensen

TEL 2014/2: Jerusalems historie må skrives om! - om de nyeste fund i Jerusalem, Carsten Vang
Bliv abonnent på det bibelarkæologiske magasin TEL. Læs mere her.

    Arkiv

    December 2021
    August 2020
    April 2020
    March 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    November 2017
    October 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017
    January 2017
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    February 2014
    July 2013
    April 2012

    RSS Feed

    Bruger du Google Chrome
    ​til RSS så klik
    her.
SBA
Selskab for Bibelsk Arkæologi

Kanehaven 21, 8240 Risskov
Tlf. 2899 0285 | E-mail: info@bibelskarkaeologi.dk
Kontakt SBA via ovenstående oplysninger eller benyt kontaktformularen til højre.
ANNONCE
SBA's FORMÅL
De bibelske skrifter indgår i en historisk, nærorientalsk kontekst. Derfor kan bibelsk arkæologi kaste lys over teksternes historiske baggrund og bidrage til en bedre forståelse af deres indhold. På den baggrund har Selskab for Bibelsk Arkæologi til formål gennem bibelsk arkæologi at fremme indlevelsen i de bibelske skrifter og forståelsen af deres baggrund.


    Skriv både for- og efternavn
    Skriv din email-adresse
    Skriv en besked

    Ved at bruge denne formular accepterer du også SBA's privatlivspolitik.
Send besked